KÜRESEL PİYASALAR ENFLASYON ENDİŞESİNİN AZALMASIYLA BİRLİİKTE POZİTİFE DÖNDÜ

KÜRESEL PİYASALAR ENFLASYON ENDİŞESİNİN AZALMASIYLA BİRLİİKTE POZİTİFE DÖNDÜ

ABD'de enflasyonun düşmesiyle küresel hisse senedi piyasaları pozitife dönerken, Japonya ve Türkiye'de önümüzdeki hafta alınacak faiz kararları ile dikkat çeken makroekonomik veriler gündeme geldi.

Uzun süredir enflasyon-durgunluk ikileminde kalan ABD'de enflasyon endişeleri sınırlı da olsa hafiflemeye başlıyor.

Bu hafta açıklanan veriler, ABD Tüketici Fiyat Endeksi'nin(TÜFE) Aralık ayında aylık %0,1 düştüğünü ve yıllık %6,5 arttığını gösterdi.

Analistler, nispeten yüksek kira seviyelerinin ve güçlü istihdam verilerinin, enflasyonun bastırılmış olmasına rağmen borsadaki kazançları azalttığını söyledi.

Söz konusu veri akışında, bankaların önümüzdeki ay 25 baz puan artıracağı kısa vadeli para piyasası beklentisi %90'ı geçtiği için Federal Rezerv Kurulu (Fed) üyeleri sözlü talimat verdi.

St. Fed Başkanı Louis Bullard, güçlü istihdam piyasasına ve yavaşlayan TÜFE'ye rağmen enflasyonun yüksek kaldığını ve Fed'in hedefinin oldukça üzerinde olduğunu belirterek, faiz oranları yükselirse bunu en kısa zamanda yapmayı umduğunu söyledi. %5'in üzerine çıkar. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin de yavaşlayan enflasyon nedeniyle geçen yılki agresif faiz artırımlarına gerek olmadığını söyledi ve Fed'in güveni korumak için %2 enflasyon hedefine ulaşması gerektiğini söyledi.

Philadelphia Fed Başkanı John Harker, enflasyondaki en kötü artışın muhtemelen geride kaldığını ve Fed'in gelecekteki faiz kararlarında 25 baz puanlık bir artışa gitme zamanının geldiğini söyledi.

Analistler, önümüzdeki hafta dünyanın dört bir yanından gelecek güçlü makroekonomik verilerin piyasanın yönünü etkileyeceğini ve Fed üyelerinden gelecek sözlü rehberliğin yatırımcıların odak noktası olmaya devam edeceğini söyledi.

Analistler, piyasada enflasyonun zayıflamasıyla birlikte Mart ayında Fed'in faiz artırımlarını durdurabileceği beklentisiyle birlikte Fed'in Şubat ayı sonrasında atacağı adımlara dair ipucu vermenin önemine dikkat çekerek, bunun yoğunlaşmaya başladığını söylediler.

Emtia tarafında Çin ekonomisine ilişkin olumlu beklentiler petrol ve bakır fiyatlarını desteklerken, Fed'in sıkılaştırma politikasını gevşeteceği beklentileriyle ons altın fiyatları Mayıs 2022'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Brent ham petrolü geçen hafta %8,9 artışla varil başına 85,6 dolara, bakır %7,9 artışla 4,1 dolara ve altın %2,9 artışla ons başına 1.920,7 dolara ulaştı.

ABD'de gözler Merkez Bankası'nın bej defter raporuna ve bilançosuna çevrildi

ABD borsası geçen hafta olumlu bir seyir izledi, ancak yatırımcılar gözlerini veri gündemine, özellikle de Fed'in önümüzdeki Çarşamba günü açıklayacağı Bej Kitap Raporuna dikmiş durumda.

Yurtiçi makroekonomik veriler şimdilik enflasyon endişelerini hafifletmiş olsa da, ABD enflasyonu azalmış gibi görünmüyor.

Analistler, Fed'in Bej Kitap raporunun para politikasının geleceği hakkında ipuçları arayacağını söylerken, yoğun bir veri takviminde ekonomik sinyallerin varlık fiyatlarını etkilemesinin muhtemel olduğuna dikkat çekti.

ABD'de dördüncü çeyrek raporlama döneminin başlamasıyla birlikte analistler, ilk mali sonuçların açıklanmasının beklentilerin önemli ölçüde altında kaldığını bildirdiler. Geçen hafta New York Menkul Kıymetler Borsası S&P 500 %2,67, Nasdaq Endeksi %4,82 ve Dow Jones Endeksi %2 yükseldi.

16 Ocak ile başlayan haftanın veri takviminde Salı günü New York Fed Sanayi Endeksi, Çarşamba günü Perakende Satışlar, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Sanayi Üretimi ve Kapasite Kullanımı, Perşembe günü İnşaat İzinleri, Konut Başlangıçları, ABD'de gözler Merkez Bankası'nın bej defter raporuna ve bilançosuna çevrildi

ABD borsası geçen hafta olumlu bir seyir izledi, ancak yatırımcılar gözlerini veri gündemine, özellikle de Fed'in önümüzdeki Çarşamba günü açıklayacağı Bej Kitap Raporuna dikmiş durumda.

Yurtiçi makroekonomik veriler şimdilik enflasyon endişelerini hafifletmiş olsa da, ABD enflasyonu azalmış gibi görünmüyor.

Analistler, Fed'in Bej Kitap raporunun para politikasının geleceği hakkında ipuçları arayacağını söylerken, yoğun bir veri takviminde ekonomik sinyallerin varlık fiyatlarını etkilemesinin muhtemel olduğuna dikkat çekti.

ABD'de dördüncü çeyrek raporlama döneminin başlamasıyla birlikte analistler, ilk mali sonuçların açıklanmasının beklentilerin önemli ölçüde altında kaldığını bildirdiler. Geçen hafta New York Menkul Kıymetler Borsası S&P 500 %2,67, Nasdaq Endeksi %4,82 ve Dow Jones Endeksi %2 yükseldi.

16 Ocak ile başlayan haftanın veri takviminde Salı günü New York Fed Sanayi Endeksi, Çarşamba günü Perakende Satışlar, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Sanayi Üretimi ve Kapasite Kullanımı, Perşembe günü İnşaat İzinleri, Konut Başlangıçları, Fira yer alıyor. Cuma günü ikinci el konut satışı var.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde'nin Mesajı Yatırımcıların İlgisini Odaklıyor

Geçtiğimiz hafta mevsimsel olarak ortalamaların üzerinde seyreden sıcaklıklar ve Avrupa'nın en önemli ticaret ortaklarından Çin'de ortaya çıkan Covid-19 salgını ile Avrupa borsaları olumlu trendler gördü.) Tedbirlerin kaldırılmasıyla birlikte enerji fiyatları düştü.

Analistler, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'nin Perşembe ve Cuma konuşmalarındaki para politikası mesajlarının, önümüzdeki hafta açıklanacak güçlü makroekonomik verilerle birleştiğinde varlık fiyatlarındaki oynaklığı artırabileceğini söyledi.

Analistler, bölgede açıklanan manşet enflasyon verilerinin beklenenden zayıf olması ve piyasalarda risk iştahının artmasının yatırımcıların ECB'nin para politikası duruşunu gevşetebileceğine dair beklentilerini artırmasının yoğunlaştığını söylediler.

Analistler, bölgede başlayan dördüncü çeyrek hesap döneminin piyasa oynaklığını artırabileceğini bildirdi. Bu hafta açıklanan veriler, avro bölgesi sanayi üretiminin beklenenden daha iyi olduğunu, yıl için %2 arttığını, ancak dış ticaret açığının 11.7 milyar € ile tahminlerin oldukça altında kaldığını gösterdi.

Geçen hafta İngiltere'nin FTSE 100 endeksi %1,88, Fransa'nın CAC 40 endeksi %2,37, Almanya'nın DAX endeksi %3,26 ve İtalya'nın MIB 30 endeksi %2,40 arttı.

Önümüzdeki hafta İngiltere'de işsizlik, Almanya'da TÜFE ve ZEW beklentileri, Çarşamba günü İngiltere ve Euro bölgesi TÜFE'si ve Cuma günü Almanya'da ÜFE var.

Asya'daki yatırımcılar Japonya Merkez Bankası'na odaklandı

Asya borsaları geçtiğimiz hafta taraflı bir satın alma rotası izledi, ancak önümüzdeki hafta odak noktası Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) para politikası kararı olacak.

Japonya Merkez Bankası'nın bu ay ikinci planlanmamış varlık alımını yapmasıyla tahvil piyasasındaki oynaklık devam ediyor ve Japonya'nın 10 yıllık devlet tahvilinin getirisi %0,5'in üzerinde.

Analistler, BOJ'un gelecek haftaki toplantısında tahvil faizleri için oynaklık aralığını genişletebileceğine dair piyasa söylentilerinin Japonya tahvil getirilerindeki yükselişe ağırlık verdiğini söylerken, BOJ'un faiz oranlarını değiştirme şansının zayıf olduğunu da sözlerine ekledi.

 Hisse senetleri, Çin'in ekonomisine yardımcı olmak için Covid-19 salgını üzerindeki kısıtlamaları kaldıracağı umutlarıyla bu hafta yükseldi.

Beklendiği gibi, Kore Merkez Bankası bugün kilit faiz oranını 25 baz puan artırarak %3,50'ye yükseltti. Bölgede yayınlanan veriler, Japonya'nın Tokyo TÜFE'sinin yıllık bazda %4 yükselerek beklentilerin oldukça üzerinde olduğunu ve artışın 41 yılın en güçlü enflasyonu olduğunu gösterdi.

Çin'in dolar bazlı ihracatı Aralık ayında yıllık %9,9 düştü, ancak dış ticaret fazlası 78 milyar $ ile beklenenden daha iyi oldu.

Bu gelişmeler Japonya'nın Nikkei 225 endeksini haftalık bazda %0,56, Çin'in Şanghay Bileşik Endeksi %1,19, Hong Kong'un Hang Seng Endeksi %3,56 ve Güney Kore'nin Kospi Endeksini %4,20 artırdı.

16 Ocak ile başlayan haftalık veri takviminde Salı günü Çin'in büyümesi, sanayi üretimi ve perakende satışları, Çarşamba günü Japonya'nın sanayi üretimi ve kapasite kullanımı, Perşembe günü Japonya ticaret dengesi ve Cuma günü Japonya'da enflasyon artışları yer alıyor.

TCMB Türk Yatırımcıların İlgisini Çekti


Borsa İstanbul BİST 100 Endeksi, geçen hafta da devam eden satış baskısı ile haftayı %6,68 düşüşle 4.984,86 seviyesinde kapatırken dikkatler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) para politikası kararlarına çevrildi.

 

 USD/TL haftayı bir önceki hafta sonuna göre %0,33 artışla 18,7849'dan kapattı.

 

 Analistler, BIST 100 endeksinin teknik olarak 4.900 ve 4.700 seviyelerinde destek, 5.000 ve 5.100 seviyelerinde direnç olarak öne çıkabileceğini söylüyor.

 

 Önümüzdeki hafta Pazartesi günü yurt içi bütçe dengesi, Salı günü konut satışları ve konut fiyat endeksi verileri izlenecek.


Sizde kaldıraçlı işlemler sayesinde piyasa negatif olsa bile, düşük teminatlarla yüksek kazançlar elde etmek istemez misiniz? Yeni nesil yatırım araçlarıyla tanışmak, uzmanların yatırımlarını değerlendirdiği yöntemleri öğrenmek ve yönlendirmek artık çok kolay. Bültenimize üye olan herkese 30 dakika boyunca ücretsiz olarak piyasanın güncel değerlendirmesini yapıyoruz. Böylece marketing değeri yüksek tamamen risksiz olarak, grafikler aşağı yönlü hareket etse bile yüksek kazançlar elde etmenizi sağlıyoruz. Popüler yatırım uzmanlarının uyguladığı tüm stratejileri açıklıyoruz. Bültenimize üye olarak Ücretsiz Piyasa yorumu  hizmetimizden yararlanmak için bizlere ulaşabilirsiniz.