TCMB, 2022’NİN İLK 11 AYINDA DÜNYANIN EN ÇOK ALTIN ALAN MERKEZ BANKASI OLDU

TCMB, 2022’NİN İLK 11 AYINDA DÜNYANIN EN ÇOK ALTIN ALAN MERKEZ BANKASI OLDU

Dünya Altın Konseyi verilerine göre Çin merkez bankası, Kasım ayında 32 ton resmi altın rezervi ekleyerek dünyanın en büyük merkez bankası oldu. TCMB 19 tonluk alımla Çin'i takip etti. TCMB, Ocak-Kasım 2022 döneminde 122,8 ton saf altın alımı yaparak bu alanda açık ara dünya lideri oldu. Dünya Altın Konseyi, Kasım ayında merkez bankası altın alım satımına ilişkin raporunu yayınladı. Küresel merkez bankaları kasım ayında net 50 ton altın aldı. Kasım ayında merkez bankası alımları bir önceki aya göre %47 arttı. Kasım ayında en çok altın alımı Çin'den geldi. Çin Halk Bankası 32 ton altın aldı. Bu nedenle Eylül 2019'dan bu yana ilk kez altın rezervlerini artırma kararı aldı. Kasım ayında Çin'i 19 tonla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve 3 tonla Kırgızistan Merkez Bankası izledi. Çin, büyük alımlarla Kasım ayında en fazla altın rezervi ekleyen merkez bankası oldu ancak TCMB'nin liderliği 2022'nin ilk 11 ayında da devam etti.

TCMB, altın rezervlerini 2022 Ocak-Kasım döneminde 122,8 ton artırdı. TCMB'yi 35,1 tonla Özbekistan, 33,9 tonla Irak Merkez Bankası aldı. Kazakistan, 2022'nin ilk 11 ayında dünya çapında en yüksek saf altın satışına sahip ülke oldu. Kazakistan Merkez Bankası bu dönemde altın rezervlerini 22 ton azalttı. Kazakistan'ı 4 tonla Almanya, 3,1 tonla Rusya izledi. Dünya Altın Konseyi'ne göre, Türkiye'nin resmi altın rezervleri son alımların ardından 517 tona yükseldi. IMF'nin de içinde bulunduğu TCMB bu nedenle dünyanın en büyük 12. altın rezervine sahiptir. ABD 8.133 ton altın rezerviyle başı çekerken, onu 3.355 tonla Almanya takip ediyor.

Dünya Altın Konseyi, Kasım ayında merkez bankası altın alım satımına ilişkin raporunu yayınladı.

 

 Buna karşılık, dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları Kasım ayında 50 ton saf altın satın aldı. Kasım ayında merkez bankası alımları bir önceki aya göre %47 arttı.

Kasım ayında en çok altın alımı Çin'den geldi. Çin Halk Bankası 32 ton altın aldı. Bu itibarla, 2019 Eylül ayından bu yana ilk defa altın rezervlerimizi artırma kararı almış bulunuyoruz.

Kasım ayında Çin'i 19 tonla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve 3 tonla Kırgızistan Merkez Bankası izledi.

Çin, büyük alımlarla Kasım ayında en fazla altın rezervi ekleyen merkez bankası oldu ancak TCMB'nin liderliği 2022'nin ilk 11 ayında da devam etti. TCMB, altın rezervlerini 2022 Ocak-Kasım döneminde 122,8 ton artırdı. TCMB'yi 35,1 tonla Özbekistan, 33,9 tonla Irak Merkez Bankası aldı.

2022'nin ilk 11 ayında dünyada en çok saf altın satışı yapılan ülke Kazakistan oldu. Kazakistan Merkez Bankası bu dönemde altın rezervlerini 22 ton azalttı. Kazakistan'ı 4 tonla Almanya, 3,1 tonla Rusya izledi. Elbette Dünya Altın Konseyi, Şubat ayından sonra, yani savaş başladıktan sonra Rusya hakkında veri alamadıkları için satış hakkında tam bilgi sahibi olmadıklarını söylüyor.


Sizde kaldıraçlı işlemler sayesinde piyasa negatif olsa bile, düşük teminatlarla yüksek kazançlar elde etmek istemez misiniz? Yeni nesil yatırım araçlarıyla tanışmak, uzmanların yatırımlarını değerlendirdiği yöntemleri öğrenmek ve yönlendirmek artık çok kolay. Bültenimize üye olan herkese 30 dakika boyunca ücretsiz olarak piyasanın güncel değerlendirmesini yapıyoruz. Böylece marketing değeri yüksek tamamen risksiz olarak, grafikler aşağı yönlü hareket etse bile yüksek kazançlar elde etmenizi sağlıyoruz. Popüler yatırım uzmanlarının uyguladığı tüm stratejileri açıklıyoruz. Bültenimize üye olarak Ücretsiz Piyasa yorumu  hizmetimizden yararlanmak için bizlere ulaşabilirsiniz.