GEÇTİĞİMİZ HAFTANIN KÜRESEL PİYASALARININ DEĞERLENDİRMESİ

GEÇTİĞİMİZ HAFTANIN KÜRESEL PİYASALARININ DEĞERLENDİRMESİ

ABD'de açıklanan veriler enflasyon risklerini daha da güçlendirerek piyasa risk iştahını azalttı. Kişisel tüketim harcamaları Ocak ayında %1,8 artarak piyasa beklentilerini aştı.

Federal Rezerv Bankası'nın enflasyon ölçüsü olarak gördüğü gıda ve enerji hariç çekirdek kişisel tüketim harcaması endeksi, aynı dönemde aylık %0,6 ve yıllık %4,7 ile beklenenden daha iyi arttı.

Yukarıdaki veriler, Fed'in Mart toplantısında 25 baz puan şeklinde gelmesi beklenmesine rağmen, finansal piyasa fiyatlamasında faiz oranlarını 75 baz puan artıracağının kesin olduğunu gösteriyor.

ABD 10 yıllık Hazine getirileri, Kasım 2022'den bu yana en yüksek seviye olan 3,98'e yükseldi, ancak artan enflasyon endişeleri, durgunluk notlarını zayıflatmaya devam ediyor. Benzer şekilde, 3 aylık ve 10 yıllık ABD Hazine tahvil getirileri arasındaki fark 87 baz puan ile 5 Ocak'tan bu yana en düşük seviye.

Dolar endeksi, Fed'in 75 baz puanlık faiz artırımı beklentisiyle yükselişini hızlandırdı ancak geçen hafta dolar endeksi %1,3 yükselerek haftayı 21.11 haftasından bu yana en yüksek seviyesi olan 105.2'de tamamladı.

Geçen hafta, altın ve gümüş fiyatları sırasıyla 1,7 ons ve 4,6 ons düşerken, Brent ham petrolünün fiyatı %0,2 artışla varil başına 82,9 dolara yükseldi.


Fed üyeleri 'uzun' bir yola işaret ediyor

ABD hisse senedi piyasaları geçtiğimiz hafta enflasyon endişeleri doğrultusunda negatife dönerken, önümüzdeki hafta yatırımcılar yoğun bir veri gündemine yöneldi.

ABD verilerinden çeşitli sinyaller Fed yetkililerinin dikkatini çekti ancak hafta boyunca sözlü talimat verenler, enflasyonla mücadeleyi kazanmak için daha kat etmeleri gereken çok yol olduğunu vurguladılar. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, beklenenden iyi gelen tüketici harcama verilerinin enflasyonu %2 hedefine indirmek için daha fazla çaba gerektiğini gösterdiğini söyledi. Mester, "Tüm fiyatların düştüğünü görmek zorundayız, ancak bunu sürdürülebilir bir şekilde görmedik" dedi. reytingini verdi.

Boston Fed Başkanı Susan Collins de enflasyonu kontrol altında tutmak için daha fazla faiz artırımına ihtiyaç olduğunu söyledi. Enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiğini kaydeden Collins, son verilerin enflasyonu yüzde 2 hedefine indirmek için "daha yapılacak çok şey olduğu" görüşünü desteklediğini söyledi.

Federal Rezerv Kurulu üyesi Philip Jefferson, hizmet sektöründeki işgücü maliyetleriyle birlikte işgücü arz ve talebindeki kalıcı dengesizliklerin yüksek enflasyonu ancak yavaş yavaş aşağı çekebileceğini söyledi. Geçen hafta yayınlanan son Fed toplantısının tutanaklarına göre, neredeyse tüm Fed yetkilileri 25 baz puanlık bir faiz artışı konusunda anlaşırken, bazıları 50 baz puanlık bir artışı destekliyor.

Çoğu yetkili, Fed tutanaklarında, faiz artırımlarının hızının daha da yavaşlatılmasının, ekonominin istihdamı en üst düzeye çıkarma ve fiyat istikrarı hedeflerine doğru ilerlemesinin daha iyi değerlendirilmesine olanak sağlayacağına dikkat çekti.

Tutanaklarda, son toplantıda bazı yetkililerin faiz oranlarında 50 baz puanlık artışı savundukları ve bu yetkililerin kısa vadeli fiyat istikrarına yönelik risklere ilişkin görüşleri dikkate alındığında, A artırımının faiz oranlarını belirledikleri seviyeye yaklaştıracağı kaydedildi. yeterince kısıtlayıcı bir tutum sergileyebileceklerine inanmaktadırlar.

Ülkede açıklanan makroekonomik verilere göre Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH), 2022'nin dördüncü çeyreğinde yıllık %2,7 arttı. Aynı dönemde aşağı yönlü revize edilen GSYİH verileri ise %2,9 ile beklentilerin altında kaldı. Bu arada, Amerika Birleşik Devletleri'nde ilk kez başvuranların sayısı 18 Şubat'ta sona eren haftada 192.000'e düştü.

Yurtiçi yeni konut satışları Ocak ayında aylık %7,2 artışla Mart 2022'den bu yana en yüksek seviyeye çıkarak 670.000 adede ulaşırken, mevcut konut satışları Ocak ayında aylık %0,7 düşerek 2010'un en düşük seviyesini gördü.

Bu arada, ABD İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Ocak ayında 47,8'e ulaştı ve beklenenden iyi bir artışa rağmen düşüşün devam ettiğini gösteriyor.

Bu gelişmeler, geçen hafta New York Menkul Kıymetler Borsası S&P 500'ün %2,67, Dow Jones Endeksinin %2,99 ve Nasdaq Endeksinin %3,33 düşmesine yol açtı. 27 Şubat Pazartesi ile başlayan haftanın veri takvimi dayanıklı mal siparişlerini, bekleyen konut satışlarını, Dolar'ı gösteriyor.


Asya piyasası karıştı

Asya borsaları geçen hafta karışıktı, ancak Japonya'nın ekonomik faaliyeti ve enflasyona ilişkin endişeler artmaya devam ediyor.

Japonya'da imalat PMI Şubat ayında beklentilerin altında 47.4'e geriledi, ancak hizmetler PMI beklentilerin üzerinde 53.6'ya yükseldi.

BOJ başkanı Kazuo Ueda'nın açıklamaları da hisse senetleri üzerinde ağırlık yarattı, ancak Ueda bu hafta yaptığı açıklamada mevcut para politikasının uygun olduğunu ve parasal genişlemenin ekonomiyi desteklemeye devam edeceğini söyledi. ekonomik.

Merkez bankasının yüzde 2'lik enflasyon hedefinin küresel standart olduğunu savunan Ueda, "Fiyatlardaki gelişmeler dikkate alındığında şimdilik enflasyon hedefinin lafzını değiştirmeye gerek olduğunu düşünmüyorum."

Ülkede açıklanan makroekonomik verilere göre, TÜFE Ocak ayında %4,3 ile 41 yılın en yüksek artışını kaydetti. Yeni Zelanda Merkez Bankası, faiz oranlarını 50 baz puan artırarak %4,75'e yükselterek, faizlerin enflasyonla mücadele bitene kadar artmaya devam edeceği mesajını verdi.

Kore Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirmeyerek %3,50'de tuttu ancak alınan önlemlerin etkisini görmek için biraz beklemenin faydalı olacağını söyledi.

Çin'in yeniden açılmasının ardından ekonomik aktivitenin salgın öncesi seviyelerine hızlı bir şekilde geri döneceğine dair beklentiler, sınırlı da olsa ivme kaybetti.

Bu gelişmeler karşısında haftalık bazda Japonya'da Nikkei 225 Endeksi %0,22, Hong Kong'da Hang Seng Endeksi %3,43, Güney Kore'de Kospi Endeksi %1,13 ve Çin'de Şangay Bileşik Endeksi %1,34 düştü. artırılmış.

27 Şubat'ta başlayan bir haftalık veri takvimini Salı günü Japonya'nın sanayi üretimi, Çarşamba günü Çin'in imalat ve hizmet PMI'sı ve Cuma günü Japonya'nın Tokyo TÜFE'si izliyor.


Yerli gözler büyümeye ve enflasyona çevrildi

BIST 100 endeksi geçen haftayı %0,63 artışla 5.058,75'ten kapatırken gözler Salı günkü GSYİH ve Cuma günkü enflasyon verilerindeydi. AA Finans'ın tahmin anketine katılan ekonomistler, geçen yılın dördüncü çeyreğinde GSYİH'nın %2,8 büyüdüğünü tahmin ediyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) geçen hafta faiz oranlarını 50 baz puan indirerek yüzde 8,50'ye çekti. “Savaş sonrası yeniden yapılanma” sloganıyla Japonya, fiyat ve finansal istikrarı koruyarak depremi atlattı. inanıyorum" dedi.

USD/TL, haftayı bir önceki hafta sonunun hafif üzerinde 18.8791'den kapattı.

Analistler teknik olarak BIST 100 endeksinin 5.050 ve 5.000 seviyelerinin destek, 5.100 ve 5.150 noktalarının direnç olarak öne çıkabileceğini söylediler. Önümüzdeki hafta Pazartesi günü ekonomik duyarlılık ve dış ticaret dengesi, Çarşamba günü imalat PMI ve Perşembe günü TCMB toplantı özeti açıklanacak. 


Siz de kaldıraçlı işlemler sayesinde piyasa negatif olsa bile, düşük teminatlarla yüksek kazançlar elde etmek istemez misiniz? Yeni nesil yatırım araçlarıyla tanışmak, uzmanların yatırımlarını değerlendirdiği yöntemleri öğrenmek ve yönlendirmek artık çok kolay. Bültenimize üye olan herkese 30 dakika boyunca ücretsiz olarak piyasanın güncel değerlendirmesini yapıyoruz. Böylece marketing değeri yüksek tamamen risksiz olarak, grafikler aşağı yönlü hareket etse bile yüksek kazançlar elde etmenizi sağlıyoruz. Popüler yatırım uzmanlarının uyguladığı tüm stratejileri açıklıyoruz. Bültenimize üye olarak Ücretsiz Piyasa yorumu hizmetimizden yararlanmak için bizlere ulaşabilirsiniz.