GEÇTİĞİMİZ HAFTANIN EKONOMİK DEĞERLENDİRMESİ

GEÇTİĞİMİZ HAFTANIN EKONOMİK DEĞERLENDİRMESİ

Yatırımcılar merkez bankalarına, çalkantılı bir makroekonomik takvime ve bilançolara odaklanırken, geçen hafta çeşitli sinyaller piyasa yönünü bulmayı zorlaştırdı.

İstanbul

ABD, Avrupa ve İngiltere merkez bankalarının para politikası kararlarını açıkladığı hafta boyunca küresel borsalar karışık bir seyir izledi, ancak önümüzdeki hafta gözler ABD Merkez Bankası başta olmak üzere dünya çapındaki merkez bankası yetkililerinde olacak. Federal tarafından açıklanan makroekonomik veriler Rezerv (Fed) verileri için tıklayın.

 Yatırımcılar merkez bankalarına, çalkantılı bir makroekonomik takvime ve bilançolara odaklanırken, geçen hafta çeşitli sinyaller piyasa yönünü bulmayı zorlaştırdı.

Fed hafta ortası toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan artırarak %4,50-4,75 aralığına çıkardı. Bu, 16 yılın en yüksek seviyesi.

Politika belgesinde, faiz oranlarında "uzun vadeli" bir artışın, Komite'nin para politikasının enflasyonu %2'ye düşürme yönündeki şahin bir duruş benimsemesi için uygun olacağı belirtildi. piyasanın risk iştahı. Powell, enflasyonu düşürme sürecinin ilk kez başladığını, ancak hızlı sıkılaştırmanın tam etkisinin henüz hissedilmediğini söyledi.

Aşağı yönde, beklenenden zayıf karlılık Perşembe günkü bilançoda risk iştahını baskıladı.

ABD'li teknoloji devi Apple ve Google'ın ana şirketi Alphabet, geçen yılın dördüncü çeyreğinde beklenenden düşük satışlar gerçekleştirirken, Amazon'un satışları aynı dönemde piyasa beklentilerini aştı, ancak şirketin net karı beklentilerin altında kaldı.

Analistler, açıklanan bilançoların durgunluk risklerini de artırdığını söylerken, teknoloji devinin geçtiğimiz günlerde önemli sayıda çalışanını işten çıkardığına dikkat çekti. Dünkü maaş bordrosu raporu, işgücü piyasasındaki gücün devam ettiğini gösteren verilerin Fed'i pirinç tarlasında beklenenden daha uzun süre şahin tavrını koruyabileceğine dair endişeler üzerine hisse senedi piyasalarındaki satış baskısını artırdı.

Beklenenin aksine, ABD'de tarım dışı istihdam Ocak'ta 517 bin artarken, işsizlik oranı %3,4'e geriledi. Bu, 50 yılın en düşük seviyesi. Piyasa beklentilerine meydan okuyan tarım dışı bordroların bu dönemde 185.000 artması bekleniyor.

İstihdam verilerine göre ABD 10 yıllık Hazine tahvil getirileri yaklaşık 15 baz puan artarak %3.53'e yükselirken, altının onsu yaklaşık 50$ düşerek 1.866$ oldu. Altının onsu ve bakırın pound fiyatı haftalık %3,1 düştü. Dolar endeksi haftalık %1,2 artışla %103'e yükselirken, Brent tipi ham petrolün varil fiyatı %7,4 düşüşle 79,7$'a geriledi.



ABD'de belirsizlik artıyor

ABD borsasında bir haftalık karışık hareketin ardından, Salı günkü sempozyum yatırımcıların dikkatini Fed Başkanı Jerome Powell'ın olası bir para politikası mesajına çevirdi.

 Ülkede geçen hafta açıklanan veriler ekonominin özellikle istihdam cephesinde güçlü kaldığını gösteriyor ancak Fed'in Mart ve Mayıs'tan itibaren faiz oranlarını 25 baz puan artıracağına dair beklentiler para piyasalarını ilgi odağı haline getirmeye başladı.

Analistler, ülke makroekonomik verilerinin yakından izlenmeye devam edileceğini ve Fed yetkililerinin sözlü yönlendirmelerinin önümüzdeki döneme ilişkin tahminlerin şekillenmesinde önemli rol oynayacağını söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri'nde yayınlanan veriler, Tedarik Yönetimi Enstitüsü (ISM) imalat dışı endeksinin Ocak ayında aylık bazda altı puan artarak beklenenden daha iyi bir şekilde 55.2'ye yükseldiğini gösterdi.

Ülkede fabrika siparişleri geçen yılın son ayında %1,8 artarak piyasa beklentilerinin altında kalırken, işsizlik maaşı için ilk kez başvuranların sayısı 28 ile Nisan 2022'den bu yana en düşük haftayı gördü. Bu arada ABD'de JOLTS açık kontenjan sayısı, piyasa beklentilerinin aksine geçtiğimiz Aralık ayında 11 milyon 1200'e yükseldi.

Bu arada, ABD şirketleri işten çıkarmaya devam ederken, ABD nakliye devlerinden biri olan FedEx, "daha verimli" hale getirmek için sivil ve idari personelinin %10'dan fazlasını işten çıkaracağını duyurdu. "Şirket ol.

 Petrol devleri, dar bir kazanç sezonunda sahneyi alırken, Amerika'nın en büyük enerji şirketlerinden biri olan ExxonMobil, artan enerji fiyatları nedeniyle geçen yıl 55,7 milyar dolarlık rekor bir kâr açıkladı.

Bu gelişmeler sonucunda New York Borsası S&P 500 %1,62, Nasdaq Endeksi %3,31 yükselirken, Dow Jones Endeksi %0,15 düştü.

6 Şubat ile başlayan haftanın veri takviminde Cuma günü dış ticaret dengesi, Perşembe günü haftalık işsizlik oranı, Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi ve Hazine Bakanlığı hanehalkı bilançosu verileri yayınlanacak.



Avrupa Merkez Bankaları piyasaları sınırlı da olsa rahatlattı

Geçen hafta Avrupa borsalarında yükseliş eğilimi manşetlere çıkarken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) bir sonraki toplantılarında artan risk iştahının ardından şahin duruşlarını gevşetebilecekleri vurgulandı.

Beklendiği gibi, ECB ve BoE bu hafta faiz oranlarını 50'şer baz puan artırdı.

ECB'nin kararı, enflasyonun %2 olan orta vadeli hedefine geri dönmesini sağlamak için ECB'nin faiz oranlarını kademeli ve ciddi bir şekilde artırmaya devam edeceğini vurgulamaktadır. Mart ayında para politikası toplantısı."

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, ECB'nin enflasyonla mücadele için istikrarlı bir şekilde faiz oranlarını artırmaya devam edeceğini belirterek, "Henüz bitmediğini biliyoruz" dedi.

Lagarde, Avrupa'da gaz arzının daha istikrarlı olduğunu, arz baskılarının hafiflediğini, tüketici güveninin iyileştiğini, artan ücretler ve düşen enerji fiyatlarının tüketimi artırdığını vurgulayarak, ekonomik büyüme görünümünün iyimser olduğunu, risklerin daha dengeli olduğunu söyledi. İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Komitesi tarafından alınan bir kararda, İngiltere ekonomisinin bu yıl resesyona gireceği ancak resesyonun daha önce düşünülenden daha kısa sürebileceği belirtildi.

Geçen yılın dördüncü çeyreğinde 41 yılın en yüksek seviyesini gördükten sonra gerilemeye başlayan enflasyonun bu yıl da düşüş eğilimini sürdürmesi bekleniyor.

Euro bölgesi enflasyonu yıl için %8,5 ile beklentilerin altında kaldı, ancak Euro bölgesinde açıklanan makroekonomik verilere göre Alman ekonomisi enerji krizi ve rekor enflasyon nedeniyle geçen çeyrekte %0,2 düştü.

Bu arada, ECB'nin profesyonel tahminciler anketine katılanlar, bu yıl için enflasyon beklentilerini yeniden yükselttiler. Bu nedenle, Euro bölgesi için 2023 ve 2024 için ortalama yıllık enflasyon tahmini sırasıyla %5,9 ve %2,7 idi. Geçtiğimiz hafta İngiltere'de FTSE 100 endeksi %1,76, Almanya'da DAX endeksi %2,15, Fransa'da CAC 40 endeksi %1,93 ve İtalya'da MIB 30 endeksi %1,95 yükseldi.

Gelecek hafta, Pazartesi günü Avro Bölgesi perakende satışları ve Almanya fabrika siparişlerini, Salı günü Almanya sanayi üretimini ve Cuma günü Birleşik Krallık sanayi üretimi ve büyümesini takip edecek. Geçen hafta Almanya'daki teknik sorunlar nedeniyle açıklanamayan enflasyon verileri önümüzdeki hafta açıklanacak.



Asya piyasası karıştı

Asya borsaları geçen hafta karışıktı, ancak Çin Covid-19 önlemlerini kaldırmaya devam ediyor.

Buna cevaben Çin, Covid-19 salgını nedeniyle Hong Kong ve Makao Özel İdari Bölgelerine uygulanan sınır kısıtlamaları ve karantina önlemlerinin 6 Şubat'ta kaldırılacağını duyurdu.

Öte yandan, Japonya'da artan Covid-19 vakaları ve ABD'nin Çinli firmalara yönelik olası yaptırımları, bölgedeki risk iştahını sınırlayan gelişmeler olarak öne çıktı.

Bölgede açıklanan makroekonomik verilere göre, Çin imalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi'nin (PMI) Ocak ayında beklentilerin üzerinde 50,1'e yükselmesi imalat sektörünün daralma eğilimini sonlandırdığına işaret ediyor. Ülkenin hizmet sektörü PMI da 54,4'e yükseldi

 

 Analistler, Çin'in yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı önlemlerini kaldırmasının ekonomik aktiviteyi olumlu etkilediğini, ekonomik aktivitedeki hızlanmanın dünyayı da olumlu etkileyeceğinin beklendiğini belirtiyor. Bu arada, Japon sanayi üretimi, Mama'nın %0,1 altına düşerek beklentileri aştı ve Aralık ayı perakende satışları yıllık bazda %3,8 artarak beklentileri aştı.

Bu gelişmeler, Japonya'nın Nikkei 225 endeksinin haftalık %0,47, Çin'in Şangay Bileşik Endeksinin %0,04, Hong Kong'un Hang Seng Endeksinin %4,53 ve Güney Kore'nin Kospi Endeksinin %0 yükselmesine neden oldu.

6 Şubat ile başlayan haftanın veri takviminde Çarşamba günü Japonya'nın dış ticaret dengesi, Cuma günü Çin'in tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) ve üretici fiyatları endeksi (ÜFE) ve Japonya'nın ÜFE'si izleniyor.

Yerli gözler endüstriyel üretime çevrildi

Geçtiğimiz hafta iç piyasa hacim ağırlıklı bir seyir izlerken, BIST 100 Endeksi haftanın son işlem gününde alım yönlü hareket ederek Borsa İstanbul'un kayıplarının önemli bir bölümünü telafi etti. BIST 100 endeksi haftayı %3,74 düşüşle 4.997,63 puandan tamamladı. Ulusal veriler, Ocak ayında TÜFE'nin aylık %6,65 ve yıllık %57,68 arttığını gösterdi.

USD/TL haftayı bir önceki hafta sonuna göre %0,1 artışla 18,8212'den kapattı.

Analistler, BIST 100 endeksinin 5.100 ve 5.130 seviyelerinin direnç, 4.950 ve 4.900 puanlarının ise destek olarak öne çıkabileceğini söylüyor.

Gelecek haftanın reel efektif kuru Pazartesi günü, kasadaki nakit değeri Salı günü ve işsizlik oranı Cuma günü kaydedilecek.


Sizde kaldıraçlı işlemler sayesinde piyasa negatif olsa bile, düşük teminatlarla yüksek kazançlar elde etmek istemez misiniz? Yeni nesil yatırım araçlarıyla tanışmak, uzmanların yatırımlarını değerlendirdiği yöntemleri öğrenmek ve yönlendirmek artık çok kolay. Bültenimize üye olan herkese 30 dakika boyunca ücretsiz olarak piyasanın güncel değerlendirmesini yapıyoruz. Böylece marketing değeri yüksek tamamen risksiz olarak, grafikler aşağı yönlü hareket etse bile yüksek kazançlar elde etmenizi sağlıyoruz. Popüler yatırım uzmanlarının uyguladığı tüm stratejileri açıklıyoruz. Bültenimize üye olarak Ücretsiz Piyasa yorumu hizmetimizden yararlanmak için bizlere ulaşabilirsiniz.