TÜRKİYE NÜKLEER ENERJİ KULLANIMINDA İLK ADIMI ATTI

TÜRKİYE NÜKLEER ENERJİ KULLANIMINDA İLK ADIMI ATTI

Türkiye'nin ilk nükleer santrali Akkuyu'da çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. İlk blok 29 Ekim 2023'te hizmete girecek. Türkiye'de ilk kez bir nükleer santralden elektrik kullanılıyor. Türkiye'de nükleer enerji alanındaki araştırmalar hızla ilerliyor. Akkuyu nükleer santrali bitti. İlk birimlerin bu yılın sonlarında aktif olması bekleniyor.

Akkuyu Nükleer Santrali, Cumhuriyetin 100. yılına hazırlanmak için var gücüyle çalışıyor. Santralin ilk bloğu Ekim ayında devreye girecek. Türkiye tarihinde ilk kez nükleer santralden enerji üretti. 4 agrega aynı anda inşa edilir

 

 Santral, cumhuriyet tarihinin en büyük tek yatırımı olarak kabul ediliyor. Dünyanın en büyük nükleer santral sahasında aynı anda dört santral bloğu inşa ediliyor. Santralin 1. bloğunun iç koruyucu kabuğunun montajı tamamlandı.

Tüm üniteler 2026 yılına kadar tamamlanacak

 

 Akkuyu  nükleer enerjinin kalan üniteleri, dört reaktörde toplam 4.800 megavat kurulu güce sahip olacak şekilde tasarlanmıştır ve 2026 yılına kadar bir yıllık aralıklarla tamamlanması planlanmaktadır.

 Türkiye'de Nükleer Enerji Dönemi Başlıyor

 

 Ekonomiye 50 milyar dolar katkı

 

 Akkuyu Nükleer Santrali enerji sektöründe dışa bağımlılığı azaltacak. Tam kapasite ile yılda 35 milyar kilovat saat elektrik üretecek. Bu, Türkiye'nin enerji ihtiyacının %10'unu karşılayabileceği anlamına geliyor. Bu dev proje ülke ekonomisine 50 milyar dolar katkı sağlayacak. Santralin kalan blokları 2026 yılına kadar birer yıllık aralıklarla tamamlanacak.

 

Türkiye ile Rusya arasında 12 Mayıs 2010`da imzalanan hükümetler arası anlaşma kapsamında Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli bölgesinde yapımı devam eden Akkuyu NGS'nin birinci ünitesinin temeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in video konferans yöntemiyle katıldığı törenle 3 Nisan 2018'de atıldı.

İlk ünitenin reaktör binasının temel plakası beton dökme işlemi de 8 Mart 2019'da gerçekleştirildi.

Santralin inşasında kullanılacak büyük ölçekli yüklerin, inşaat malzemelerinin ve ekipmanların kabulü için tasarlanan Doğu Kargo Terminali'nin inşaatı 9 Mayıs 2019'da tamamlanarak işletme izni alınırken, aynı yıl 11 Temmuz'da inşaat sahasına birinci güç ünitesine ait kor tutucunun kurulması için gerekli ekipmanın yer aldığı ilk yüksek gabarili kargo ulaştı.

Birinci güç ünitesinde iç koruma kabuğunun ikinci katmanının montajı 29 Haziran 2020'de tamamlandı ve kısa bir süre sonra 27 Ağustos 2020'de söz konusu ünitede 9 şiddetindeki bir deprem de dahil olmak üzere acil durumlarda nükleer santralde güvenliği sağlayan kuru reaktör koruyucunun montajı yapıldı.

İlk ünitenin reaktör binasında reaktör şaftı ekipmanının en önemli elemanlarından taşıyıcı kirişin kurulumu 14 Aralık 2020'de yapıldı. Akkuyu Nükleer Santrali Ünite 1'in reaktör kabı, 29 Mayıs'ta "open top" teknolojisi kullanılarak amaçlanan konumuna yerleştirildi ve 6 Haziran'da reaktör binasının iç koruyucu kılıfının üçüncü tabakası açıldı.

Proje sahası genelinde çalışmalar devam ediyor

İkinci motorun yapım izni 26 Ağustos 2019'da verildi. Santralin Türkiye şebekesine bağlanması için 2 Aralık 2019 tarihinde Türkiye Elektrik Üretim AŞ ile bağlantı sözleşmesi imzalanmış ve 8 Nisan 2020 tarihinde ikinci ünitenin inşaatına başlanmıştır.

Blok 2 inşaatı hızla devam ederken, 3 Nolu enerji santrali inşaatı için hafriyat çukurunda ada nükleer tesisi için planlanan delme ve patlatma çalışmalarına 8 Mayıs 2020 tarihinde başlandı. bitki bloğu.

 2020 yılı Eylül ayında 2. motor blok reaktör temel sacı beton döküm işinin ardından reaktörün en önemli parçası olan çekirdek tutucu montajı yapılmış ve türbin binası tamamlanmıştır. 11 Kasım 2020'de tamamlandı. Ünite 2'nin güvenlik sisteminin en önemli unsurlarından biri olan ve çevreye radyoaktif madde salınımını önleyen pirinç tarlasının reaktör binası iç koruyucu kapağının ikinci katmanının montajı için 1 Aralık'ta çalışma gerçekleştirildi. 2020 yılında tamamlandı.

13 Kasım 2020'de inşaat ruhsatı alınan 3 No'lu santralin ilk betonu, 10 Mart 2021'de Erdoğan ve Putin'in video konferans yoluyla katıldığı törenle döküldü. Saha topolojisi çalışmaları tamamlanan projenin üç santral ünitesinin inşaat ve montaj işleri eş zamanlı olarak gerçekleştirilecektir.

Bu projenin 3 Nolu santral bloğu inşaat alanında çekirdek ada için hafriyat çukuru açılmış, reaktör bölümü ve türbin binası temel sacları sağlamlaştırılmış, türbin binası temelleri beton dökülmüştür.

Ünite 4 ve nihai santral ünitesinin inşaat alanında, ünitenin ana ekipmanlarının inşası için hafriyat çalışmalarına başlandı. Çalışma, Türkiye Cumhuriyeti Nükleer Düzenleme Kurumu tarafından 30 Haziran'da yayınlanan "Sınırlı Çalışma İzni"ne uygun olarak yürütülecek.

Projeye katılan Türk mühendis sayısı her geçen gün artıyor.

Akkuyu Nükleer Santrali, insan kaynaklarına sağladığı katkı nedeniyle Türkiye'nin nükleer enerji sektörüne, enerji üretimine ve teknoloji gelişimine dikkat çekiyor.

Şu ana kadar 186 mezun işbaşı yaptı ve 107 Türk öğrenci de Rusya Devlet Atom Araştırma Üniversitesi ve St. Petersburg'da çalışmaya devam ediyor. Petersburg'daki Büyük Teknoloji Enstitüsü'nde okudu.

İlk bloğun Cumhuriyetin 100. yılında faaliyete geçmesi planlanıyor.


 Santralin ilk ünitesi, her biri 1200 MW'lık 'III+' VVER-1200 üretim reaktörüne sahip ve toplam kurulu gücü 4.800 MW olan dört reaktörden oluşacak ve 2023 yılında devreye alınması planlanıyor. Ben buradayım. Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı kutlandı. Kalan üç ünitenin birer yıllık aralıklarla 2026 yılı sonuna kadar faaliyete geçmesi planlanıyor.

Projenin fazına göre farklı istihdam oranları bulunan Akkuyu Nükleer Santrali'nde inşaat döneminde yaklaşık 12.000, işletme döneminde ise yaklaşık 4.000 kişinin istihdam edilmesi planlanmaktadır. Çevreye zararlı sera gazı yaymadan, kesintisiz ve emisyonsuz elektrik üretebilen santral, santralin 60 yıl olarak planlanan kullanım ömrünü 20 yıl daha uzatma opsiyonuna sahiptir.

Santralin tam kapasite ile yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretmesi ve Türkiye'nin elektrik ihtiyacının %10'unu karşılaması bekleniyor.


Sizde kaldıraçlı işlemler sayesinde piyasa negatif olsa bile, düşük teminatlarla yüksek kazançlar elde etmek istemez misiniz? Yeni nesil yatırım araçlarıyla tanışmak, uzmanların yatırımlarını değerlendirdiği yöntemleri öğrenmek ve yönlendirmek artık çok kolay. Bültenimize üye olan herkese 30 dakika boyunca ücretsiz olarak piyasanın güncel değerlendirmesini yapıyoruz. Böylece marketing değeri yüksek tamamen risksiz olarak, grafikler aşağı yönlü hareket etse bile yüksek kazançlar elde etmenizi sağlıyoruz. Popüler yatırım uzmanlarının uyguladığı tüm stratejileri açıklıyoruz. Bültenimize üye olarak Ücretsiz Piyasa yorumu hizmetimizden yararlanmak için bizlere ulaşabilirsiniz.