TÜM DÜNYA ENFLASYONLA SAVAŞIYOR! TÜRKİYE’DE YENİ YIL ÖNCESİ ENFLASYON RAKAMLARI

TÜM DÜNYA ENFLASYONLA SAVAŞIYOR! TÜRKİYE’DE YENİ YIL ÖNCESİ ENFLASYON RAKAMLARI

2022, ülkelerin enflasyonla mücadele politikaları geliştirdiği yıl oldu ama Türkiye'nin para politikası enflasyona neden oldu.

Yüksek enflasyon küresel ekonomiyi rahatsız etmeye devam ederken, hükümetler vatandaşlarının artan gıda ve enerji fiyatları ve diğer maliyetlerle başa çıkmasına yardımcı olmak için yeni adımlar atmaya devam ediyor. Özellikle artan yurtdışı üretici fiyat endeksi (ÜFE) ülkemiz ekonomisini olumsuz etkiliyor. Dünyanın birçok ülkesinde enflasyon çift haneli rakamlara ulaşırken, yüksek enflasyona sahip ülkelerin çabaları resesyon korkularına ve parasal sıkılaştırmaya yol açtı. Türkiye, %84,39'luk enflasyon oranıyla en yüksek enflasyonlu ülkeler arasında yer alıyor ancak para politikası da hiperenflasyona neden oluyor. Türkiye'nin enflasyon oranı Avrupa ülkeleri arasında en yüksek, dünyada ise en yüksek yedinci ülkedir. Hükümet, enflasyonun vatandaşları üzerindeki etkisini azaltmak için birçok adım atarken, Türkiye vatandaşlarını yüksek enflasyona terk ediyor. Bu bağlamda ABD, “Enflasyon Düşürme Yasası'na 433 milyar dolar, İtalya ise 21 milyar avro harcamayı planlıyor.

Arjantin'de, pazarlar ve tüketim malları tedarikçileriyle 1.500 eser için fiyat belirlemek üzere anlaşmalara varıldı. Geçen yıl 20 Aralık gecesi hükümetin müdahale etmesinden bir yıl sonra dolar, Türkiye'de TL karşısında tarihi seviyelere çıkarak 12 TL'den 18,65 TL'ye yükseldi ve enflasyonda yükseliş sinyali verdi ve önüne geçilemedi.

Şu Ülkeler Fiyatlandırmalara Sınırlama Getirdi:

Almanya: Elektrik ve gaz tarifeleri için 100 milyar Euro tahsis edildi.

 

  Fransa: Hane halkı enerji fiyat artışlarını %15 ile sınırlandırıldı.

 

  İtalya: Enflasyonun etkisini sınırlamak için 21 milyar harcamayı planlıyor.

Almanya faturalandırma sınırı

 Avrupa Birliği (AB) Üye Devletleri, özellikle enerji sektöründe farklı roller oynamaya devam ediyor. Almanya Ocak ayında konut ve sanayi siteleri için elektrik ve gaz tarifelerini sınırlayan 100 milyar avroluk bir yasa çıkardı. Ayrıca Alman enerji şirketleri Uniper ve Sefe kamulaştırıldı. Fransa ayrıca hane halkı enerji fiyat artışlarını %15 ile sınırlayacak.

2023 İçin Kötümser Beklentiler

 2022 yılına genel bakış adlı yazımızda geçtiğimiz yılda yaşanan ekonomik sürece değinmiştik. Dünyanın en büyük ekonomik analistlerinden biri olan Oxford Economics, en gelişmiş ekonomilerin 2023'te küresel büyümenin uzlaşmadan daha zayıf olmasıyla birlikte resesyona gireceğini tahmin ediyor. Kuruluşlar, arz şokunun hafifletileceğini ancak tamamen ortadan kaldırılmayacağını umarak, iyileşmenin hayal kırıklığı yaratacağına inanıyor.


Sizde kaldıraçlı işlemler sayesinde piyasa negatif olsa bile, düşük teminatlarla yüksek kazançlar elde etmek istemez misiniz? Yeni nesil yatırım araçlarıyla tanışmak, uzmanların yatırımlarını değerlendirdiği yöntemleri öğrenmek ve yönlendirmek artık çok kolay. Bültenimize üye olan herkese 30 dakika boyunca ücretsiz olarak piyasanın güncel değerlendirmesini yapıyoruz. Böylece marketing değeri yüksek tamamen risksiz olarak, grafikler aşağı yönlü hareket etse bile yüksek kazançlar elde etmenizi sağlıyoruz. Popüler yatırım uzmanlarının uyguladığı tüm stratejileri açıklıyoruz. Bültenimize üye olarak Ücretsiz Piyasa yorumu  hizmetimizden yararlanmak için bizlere ulaşabilirsiniz.