GÜMÜŞ NEDİR?

GÜMÜŞ NEDİR?

Parlak beyaz renkli, paslanmayan, işlenmesi kolay bir kıymetli metal emtia türlerinden biridir. Bu yönlerinden dolayı kuyumculukta yaygın olarak kullanılmaktadır.

Sembol: Ag,

Atom ağırlığı: 107.88

Atom notası: 47

Güç: 10.50

Erime noktası: 960,50°

Kaynama noktası: 2.100 derece.

 Gümüş, oda sıcaklığında iyi bir iletkenliğe sahiptir. Çok ince dilimler halinde yapılabilir. Gümüş eski zamanlardan beri bilinmektedir. Efsaneye göre gümüş zaten MÖ 2500 civarındaydı. Çin'de biliniyor. 1965 istatistiklerine göre Peru dünyada en fazla gümüşe sahip ülkedir (1284 ton). Meksika 1254,5 ton, ABD 1.213 ton, Kanada 1025,3 ton, S.S.B. 700 ton. Avustralya 525,6 tondur. Gümüş, Türkiye'de "galena" ile birlikte bulundu. Gümüş, Bolkar, Gümüşdağ ve Akdağ dağlarında çıkarılır. Tomurcukların çeşitli şekillerde ayrılmasıyla gümüş elde edilir. Gümüş ve çeşitli metallerden oluşan bir alaşım. En önemli alaşımlar altın, bakır ve platin alaşımlarıdır. Gümüş alaşımları süs eşyaları yapmak için kullanılır.

İlk Gümüş Madenlerinin Kanıtı 3000 yıl öncesine dayanmaktadır. V. 1200'e gelindiğinde, eski Yunan uygarlığının genişlemesiyle, dünyadaki gümüş madenciliğinin çoğu Yunanistan'a kaydı. Bayan. MÖ 100 İspanyol gümüş madenleri Roma İmparatorluğu'nun ekonomisini destekledi.

Gümüşi bir parlaklığa sahiptir ve altından farklı olarak beyaz renklidir. Atom ağırlığı yaklaşık 108 gram ve atom numarası 47'dir. 1950°C gibi çok yüksek bir kaynama noktasına sahiptir.




GÜMÜŞ NERELERDE KULLANILIR?

Gümüş nedir diye sorarsanız, onunla ilgili birçok kullanım vardır. Dekorasyonun yanı sıra elektrik sanayinde, sigorta ve elektrotlarda, kimyasal ekipmanlarda ve tıbbi ekipmanlarda da kullanılmaktadır. Gümüş ayna yapımında da kullanılır. Gümüş bir zamanlar çok pahalıydı ve aynalarda cıva kullanılıyordu. Gümüş ucuzladıkça ayna yapımında giderek daha fazla kullanıldı. Gümüş nitrat, gümüş bileşiklerinden biridir ve "Cehennem Taşı" olarak adlandırılır. En çok kullanılan ve önemli bileşik. Bu bileşik ayna yapımında, fotoğrafçılıkta ve çeşitli kaplama işlemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Gümüş değerli bir metaldir ve takı, madeni para, elektronik ve fotoğrafçılıkta yaygın olarak kullanılan bir elementtir. Herhangi bir metalin en yüksek elektrik iletkenliğine sahiptir. Bu nedenle çok değerli bir maldır. Dünyadaki birçok kültür ve dinde gümüş, geleneksel törenlerde kullanılmış ve önemli günlerde takı olarak kullanılmıştır.

 

Gümüş ayrıca deniz suyunu arıtmak için kullanılan ekipmanların imalatında da kullanılır. Yapısal özellikleri sayesinde mükemmel temizleme performansını da kanıtlamıştır. Son olarak gümüş, boya endüstrisinde de sıklıkla kullanılmaktadır.

GÜMÜŞÜN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Eski metalürjistler, galen eritildiğinde gümüşün oksijenle kolayca reaksiyona girmediğini gözlemlediler. Ayrıca, kırılabilen yumuşak bir metal olduğunu da fark ettim.

 

Gümüş tel, tüm metaller arasında en iyi elektriksel ve termal (termal) iletkenliğe sahip olduğu için tüm elektrik tesisatlarında uzun yıllardır kullanılmaktadır. Öte yandan gümüş, elektriksel iletkenliği ölçmek için standarttır. Bu, bir maddeden ne kadar akım geçebileceğinin bir ölçüsüdür. Gümüşün artık kablolama için kullanılmamasının nedeni, bakırın harika çalışması ve gümüşten çok daha ucuz olmasıdır. Diğer bir nedeni ise, doğanın en nadide elementlerinden biri olmasıdır.

 

Gümüş tuzları zehirlidir. Gümüş tuzları, gümüş nitrat ve gümüş klorür gibi iyonik gümüş bileşikleridir. Gümüş; ışığı yansıtmada iyi olan, dövülebilir ve eğilebilir bir metal. Bir gram gümüş 2000 metre uzunluğunda ince bir çizgi çizebilir. Elektrik sistemlerinde küp ve altıgen şeklinde kristalleşir. Koordinasyon sayısı 6 olan yaklaşık atom çapı 1.444 Angstrom'dur.

Atmosferik oksidasyona karşı güçlü direnç gösterir. Oksidasyona bakırdan daha dayanıklıdır ve altından oksitlenmesi daha kolaydır. Standart elektrot potansiyeli 0,7978 V'dir. Asitler veya bazı organik maddeler tarafından saldırıya uğramaz. Ancak nitrik asit ve konsantre sülfürik asitte çözünür.

Ayrıca kükürt ve birçok kükürt içeren bileşik ile anında bağlanabilir. Çatal bıçakların kararmasına havadaki hidrojen sülfür ve bazı yiyeceklerdeki (yumurta gibi) kükürt neden olur.

Gümüş, periyodik tablonun ağır metal grubuna aittir ve bakırla pek çok benzer özelliği paylaşır, ancak bakır ve gümüş arasındaki fark, bileşiklerinin çoğunun iki değerli olmasıdır.



 Gümüşe ne zaman ve nasıl yatırım yapacağını bilmiyor musun? Büyük yatırımcıların edindiği bilgilere sahip olmak istemez misin? Kaldıraçlı işlemler sayesinde piyasa negatif olsa bile, düşük teminatlarla yüksek kazançlar elde etmek istemez misiniz? Yeni nesil yatırım araçlarıyla tanışmak, uzmanların yatırımlarını değerlendirdiği yöntemleri öğrenmek ve yönlendirmek artık çok kolay. Bültenimize üye olan herkese 30 dakika boyunca ücretsiz olarak piyasanın güncel değerlendirmesini yapıyoruz. Böylece marketing değeri yüksek tamamen risksiz olarak, grafikler aşağı yönlü hareket etse bile yüksek kazançlar elde etmenizi sağlıyoruz. Popüler yatırım uzmanlarının uyguladığı tüm stratejileri açıklıyoruz. Bültenimize üye olarak Ücretsiz Piyasa yorumu hizmetimizden yararlanmak için bizlere ulaşabilirsiniz.