EYT’DE KIDEM TAZMİNATI

EYT’DE KIDEM TAZMİNATI

Emeklilik yaşıyla ilgili yasa tasarısı önümüzdeki hafta TBMM'ye sunulacak. Yaş, sigorta prim tarihi ve sigortalılık süresi gibi emeklilik şartlarını sağlıyorsanız, kanun yürürlüğe girdikten sonra emekli maaşı başvurusunda bulunabilirsiniz. Peki EYT emeklilerinin kıdem tazminatı ve ücretsiz izin süreleri nasıl hesaplanır?

Emeklilik yaşına (EYT) ilişkin yasa tasarısı önümüzdeki hafta TBMM Başkanlığı'na sunulacak. Teklif önce Komisyon'da, ardından Genel Kurul'da görüşülerek yasalaşacak. Yasa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek. Hükümet, teklifin Ocak ayında yasalaşmasını umuyor. Ancak TBMM'deki müzakerelerin uzaması halinde tasarının geçmesi Şubat veya Mart ayına ertelenebilir. Bu tür olasılıklar gözden kaçırılmamalıdır.

Kanun, Ocak ayının üçüncü haftasına kadar TBMM'den geçmesi halinde, ikramiye gün ve sigortalılık süresi şartlarını yerine getirenler, 1 Şubat 2023 tarihine kadar emeklilik başvurusunda bulunmaları halinde 2023 yılına kadar emekli maaşı almaya hak kazanacak. Emekli maaşınızı 1 Şubat'tan itibaren alabileceksiniz. Ocak sonu. Mevzuat müzakerelerinin uzatılması ve Resmi Gazete'de yayımlanması Ocak ayının son günlerine ertelenirse, emeklilik başvurularında yığılma olmaması için bu süre bir sonraki aya ertelenebilir. Bu durumda ilk emekli maaşı Mart ayına kadar ödenecek.

EYT Kanunu'nun yasalaşmasıyla birlikte, özellikle emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam edenlerin kıdem tazminatı ve kullanılmayan izin hakları konusunda işçi ve işverenlerin kafasında birçok soru işareti bulunuyor.

EYT'den emekli olan ve kapananların tazminatı peşin ödenir.

 

 Emekli olup işten ayrılan işçilerin haklarından başlayalım. 1475 sayılı eski İş Kanunu'nun yürürlükteki hükümlerine göre, istifa dilekçesi verdikten sonra işyerinden ayrılan çalışanlara kıdem tazminatı peşin ödenmek zorundadır. Ancak çalışanın onayı ile taksitli ödeme yapılabilmektedir. Tazminatın taksitli ödenmesi halinde, taksitlerin zamanında ödenmemesi halinde en yüksek depozito faizi uygulanacaktır. Yararları talep etmek için, çalışanın bir ihtar mektubu vermesi veya icra takibi başlatması gerekir. Çalışırken kullanılmayan yıllık izin ücretleri de emeklilikte kesinleşen ücretlerden mahsup edilmelidir. Tatil ücretinden gelir vergisi ve katkı payları kesilir.

Zararlar için sorumluluk yok

 

 Normalde işten çıkaran taraf karşı tarafa kıdem tazminatı ödemek zorundadır. Bu, işyerinde çalışılan saate göre iki haftalık ücret ile iki aylık ücret arasında değişmektedir. Ancak, emeklilik nedeniyle iş sözleşmesi feshedilen çalışanlara kıdem tazminatı ödenmez. İşvereninizden tazminat da talep edemezsiniz.

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenler için dönemsel tazminat

 

 Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için, bir çalışanın emekli olması, yaş dışındaki emeklilik koşullarını (örneğin 15 yıl / 3600 gün) karşılaması, iş sözleşmesini haklı nedenle feshetmesi veya iş sözleşmesinin başka bir nedenle feshedildiğini kanıtlaması gerekir. İşveren Tarafından Fesih.

 

 Geçmişte, emekli maaşı veren bir çalışan aynı işte çalışmaya devam ederse, işverenler iki seçenekten birini tercih ederdi. Çalışanlar emekli oluncaya kadar kıdem tazminatı ödeyebilecekleri gibi, kıdem tazminatı ödemeden aynı koşullarda çalışmaya devam edebileceklerdi. Emeklilik sonrası hizmet yılı ne olursa olsun, çalışan kendi isteğiyle ayrılsa bile, son maaşın üzerinde hem emeklilik öncesi hem de emeklilik sonrası sağlanan faydalar mevcuttur. Bu sosyal hayatta çok yaygındı.



Yargıtay üst Mahkeme içtihatında değişiklikler

 

 Son yıllarda Yargıtay çeşitli kararlar vermeye başladı. Emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam eden ve haklı bir sebep olmaksızın kendi isteği ile iş ilişkisinden vazgeçen işçiye erken emeklilik döneminde sadece bir kez emeklilik ikramiyesi ödenir. Erken emeklilik süresi emeklilikten sonra ödenir. Bu gibi durumlarda, emeklilikte son maaşı hesaplayarak ve en yüksek mevduat oranında faiz ödeyerek emeklilik ikramiyesinin ödenebileceğini tespit ediyoruz.

İşçinin işveren tarafından feshedilmesi halinde, emeklilik öncesi kıdem tazminatının yukarıdaki şekilde hesaplanmasına ve son ücrete ek olarak sadece emeklilik sonrası kıdem tazminatının ödenmesine karar verilir.

Bunu hatırla. Yargıtay'ın bu yöndeki kararı, 4857 sayılı İş Kanunu (eski 1475) kapsamındaki işçilerle ilgili uyuşmazlıklarda verilmiştir.

Bu kadar çok kişinin aynı anda emekli olmasıyla birlikte şirketler yaklaşık 500-600 milyar lira kıdem tazminatı ödemek zorunda kalacak” dedi. EYT Yasası, aynı işte çalışmaya devam eden işçiler için kıdem tazminatı ödemelerinin ertelenmesine ilişkin hükümler getirebilir. Bu kural, çalışanların haklarını kaybetmelerini engellemekte ve şirketin kıdem tazminatı yükünü zamana yaymaktadır.

Bu tür hükümlerin bulunmaması durumunda, emeklilik sonrası aynı işte çalışmaya devam eden işçilere emeklilik sonrası kıdem tazminatının nasıl ödeneceği sözleşmede açıklanmalıdır.

Servis ücretleri nasıl hesaplanır? Emekli işçiler, işyerinde çalıştıkları her yıl için 30 gün kıdem tazminatı alırlar. Emeklilik ödeneği limiti şu anda 15.371 TL'dir, ancak Ocak ayından itibaren artırılacaktır. Brüt maaşınız kıdem tazminatı limitinizin altında ise, son brüt maaşınızdan fazla tazminat alırsınız. Kıdem tazminatı limitlerini önemli ölçüde aşanlara, Ocak ayında belirlenecek yeni limitlerin üzerinde emekli maaşı ödenebilecek.

Kıdem tazminatı ne zaman ödenir?

Çalışanlar işverenleri tarafından işten çıkarılmalıdır.

Çalışanın kendi isteği ile şirketten ayrılması halinde kıdem tazminatı geri alınamaz.

Bir çalışanın kıdem tazminatı alabilmesi için işyerinde bir yılını doldurmuş olması gerekir.

Erkek askerlik nedeniyle işinden ayrılırsa veya kadın evlenirse emekli maaşı alabilir. Çalışanlar emekli olduklarında kıdem tazminatı alabilirler.


Sizde kaldıraçlı işlemler sayesinde piyasa negatif olsa bile, düşük teminatlarla yüksek kazançlar elde etmek istemez misiniz? Yeni nesil yatırım araçlarıyla tanışmak, uzmanların yatırımlarını değerlendirdiği yöntemleri öğrenmek ve yönlendirmek artık çok kolay. Bültenimize üye olan herkese 30 dakika boyunca ücretsiz olarak piyasanın güncel değerlendirmesini yapıyoruz. Böylece marketing değeri yüksek tamamen risksiz olarak, grafikler aşağı yönlü hareket etse bile yüksek kazançlar elde etmenizi sağlıyoruz. Popüler yatırım uzmanlarının uyguladığı tüm stratejileri açıklıyoruz. Bültenimize üye olarak Ücretsiz Piyasa yorumu  hizmetimizden yararlanmak için bizlere ulaşabilirsiniz.