DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜNDEN ŞOK KARAR!

DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜNDEN ŞOK KARAR!
TÜRKİYE HAKLI BULUNDU, ABD RESTİ ÇEKTİ, “ULUSAL GÜVENLİK” KAYGIM AĞIR BASTI DEDİ.

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), eski Başkan Donald Trump'ın Türkiye gibi ülkelerden çelik ve alüminyum ithalatına yönelik ek tarifelerinin küresel ticaret kurallarını ihlal ettiğine karar verdi. Washington hükümeti duyduğu bu karar karşısında tepkilerine hakim olamadı. ABD hükümeti DTÖ'nün kararını kınadı.

DTÖ ihtilaf çözüm mekanizmasına üye üç kuruluş, Türkiye, Çin, Norveç ve İsviçre'nin Trump'ın çelik ve alüminyum ithalatına yönelik ek tarifelerine itiraz etme kararı aldıklarını duyurdu. Panel, Trump'ın çelik ve alüminyum ithalatına yönelik ek tarifelerinin dünya ticaret kurallarını ihlal ettiğine karar vererek, ABD önlemlerinin DTÖ kurallarıyla tutarsız olduğuna dikkat çekti. Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), 2018'de ABD'nin düzenlemeleri ihlal ederek çelik ve alüminyuma ek tarifeler uygulamaya başladığını kaydetti.

Türkiye, Norveç, İsviçre ve Çin, Donald Trump döneminde ABD tarafından alınan bu kararı protesto etti.

 Trump, yaptığı açıklamada bu vergilerin gerekçesi olarak "ulusal güvenlik kaygılarını" gösterdi. Ancak DTÖ, vergilerin savaşlar ve acil durumlar nedeniyle toplanmadığını ve dünya ticaret kurallarını ihlal ettiğini tespit etti.

Bu arada ABD, kararı tanımayacağını ve vergiyi kaldırmayacağını açıkladı. ABD Ticaret Temsilcisi Adam Hodge, "Biden yönetimi, Amerika'nın ulusal güvenliğini korumaya ve çelik ve alüminyum endüstrilerinin sürdürülebilirliğine kararlıdır." dedi.

ABD: “70 yıldır bunu savunuyoruz!”

Bütün bu kararlar, DTÖ'nün ihtilafların halli sisteminde büyük bir reforma ihtiyacı olduğunu gösteriyor. DTÖ, bir üye ülkenin hangi ulusal güvenlik sorunlarına sahip olabileceği konusunda spekülasyon yapma yetkisine sahip değildir. ABD 70 yıldır DTÖ’nün ulusal meselelere karışma yetkisinin olmadığını savunduğu da ekledi.

ABD'nin DTÖ kararına tepkisi gecikmedi. ABD Ticaret Temsilcisi (USTR) yaptığı açıklamada, panelin vardığı sonuçların ve yorumların "kusurlu" olduğunu belirterek karara şiddetle karşı çıktı. Açıklamada, "Ulusal çıkarlara Cenevre'deki üç hakem değil, onlar karar veriyor. Yerimde duramıyorum" dedi. Açıklamada, kararın DTÖ reformuna ihtiyaç duyulduğuna işaret ettiği belirtilirken, ABD hükümetinin ek vergiyi kaldırmaya niyeti olmadığı vurgulandı.

ABD 2018’DE İTHAL ÇELİĞE %25 GÜMRÜK TARİFESİ UYGULAMIŞTI

Mart 2018'de ABD Başkanı Donald Trump, ulusal güvenliği korumak için ithal çeliğe % 25 gümrük vergisi getirmeye karar verdi.

Türkiye, konunun uygulanmasıyla ilgili olarak ABD'den gerekli istişareleri talep etmiş ancak olumlu bir sonuç alamamıştır. Türkiye, söz konusu kararın DTÖ kurallarını ihlal ettiğini söyleyerek ABD'yi DTÖ'ye şikayet etmişti. Türkiye'nin yanı sıra Çin, Norveç, Hindistan, Rusya ve İsviçre de DTÖ'ye karar verdi. DTÖ, Hindistan ve Rusya'nın yaptığı itirazları henüz karara bağlamadı. 10 Ağustos 2018'de Başkan Trump, "Oran %20 alüminyum ve %50 çelikten vergi alınacak" demişti. Bu kararın üzerine ilişkiler bozulmuş, Türkiye itiraz etmişti.

ABD'nin Türk çelik ürünlerine yönelik 13 Ağustos 2018'de yürürlüğe giren vergileri ikiye katlamasının ardından Türkiye de bazı ABD ürünlerinin ithalatına aynı oranda ek mali yükümlülük oranı getirdi.

21 Mayıs 2019'da ABD, Türkiye'den ithal edilen çelik ürünlere yönelik ek vergileri %50'den %25'e düşürdü.

Geçen yıl, ABD hükümeti bu ek vergileri ortadan kaldırmak için AB, Japonya ve İngiltere ile yeni anlaşmalar imzaladı.



DTÖ’NÜN BU KARARI SONRASI NELER YAŞANABİLİR?

·        Türkiye , Çin , İsveç ve Norveç’te misilleme olarak aynı gümrük tarifesindeki ek vergi oranını ABD’ye karşı kullanabilir. Yani burada bu 4 ülkeye bir yaptırım hakkı doğuyor.

·        ABD bu karara resmi şekilde itiraz edebilir. Aynı zamanda ABD’ye bir temyize başvurma hakkı doğmuş görünüyor.

·        ABD karara itiraz ederse süreci uzatabilir ve araya farklı sorunlar çıkabilir.

·        Çin dün verilen kararın ardından ABD en kısa zaman içinde gereken adımları atmalı demişti. Yani bakıldığında Çin telafi edici bir hareket bekliyor. Ama hiçbir şey Çin’in istediği gibi olmayabilir ve ABD-Çin gerilimi Çin’in bu baskısından dolayı iyice artabilir.

·        İsviçre alınan bu kararın ardından ek vergi gelirinin DTÖ kurallarına ulusal güvenlik nedeniyle alınıp alınamayacağı hakkında bir madde getirilmesini önerdi. Yani bakıldığında DTÖ maddelerinde bir düzenleme yapabilir bunun içinde müzakereler başlatılabilir.

·        Küresel ticaret bu olaydan olumsuz etkilenebilir.

·        Olumsuz etkilenen küresel piyasalar ve uluslararası ticaret nedeniyle gümrük kotaları getirilebilir. Ek vergi sistemleri getirilebilir ayrıca ithalat vergileri artabilir. Dışa bağımlı ülke ekonomileri ise bundan oldukça fazla etkilenecektir.

·        BBC Haber'de; Norveç Dışişleri Bakanlığı bundan sonraki adımlarla ilgili sorulara yanıt vermedi, ancak ülkelerin tek taraflı korumacı önlemlerin alınmasının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Kurala dayalı çoklu çıkarların önüne geçilmesi gerektiğini belirterek uyardı. Tarafların ticaret anlayışında değişiklik olabilecek gibi gözüküyor.

Sizde kaldıraçlı işlemler sayesinde piyasa negatif olsa bile, düşük teminatlarla yüksek kazançlar elde etmek istemez misiniz? Yeni nesil yatırım araçlarıyla tanışmak, uzmanların yatırımlarını değerlendirdiği yöntemleri öğrenmek ve yönlendirmek artık çok kolay. Bültenimize üye olan herkese 30 dakika boyunca ücretsiz olarak piyasanın güncel değerlendirmesini yapıyoruz. Böylece marketing değeri yüksek tamamen risksiz olarak, grafikler aşağı yönlü hareket etse bile yüksek kazançlar elde etmenizi sağlıyoruz. Popüler yatırım uzmanlarının uyguladığı tüm stratejileri açıklıyoruz. Bültenimize üye olarak Ücretsiz Piyasa yorumu hizmetimizden yararlanmak için bizlere ulaşabilirsiniz.