BU HAFTA EKONOMİYİ SARSACAK BEKLENTİLER NELER?

BU HAFTA EKONOMİYİ SARSACAK BEKLENTİLER NELER?

Yeni haftada ABD ve Avrupa merkez bankalarının faiz kararları açıklanırken, dikkatler küresel piyasalardaki yoğun veri gündemine çevrildi. Küresel makro verilerin durgunluk korkularını hafifletmesi ve kurumsal kârlılığın hızlandırılmış hesap dönemi beklentilerini aşmasıyla risk iştahı arttı.

Bu gelişmeler, küresel hisse senedi piyasalarının yükselişe geçmesine yardımcı olurken, para politikası beklentilerine ilişkin belirsizliği de azalttı.

Bu nedenle, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) önümüzdeki hafta yapacağı toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) ise 50 baz puan artırması bekleniyor.

Analistler, merkez bankasının kararının ve önümüzdeki hafta makroekonomik verilerin yoğunlaşmasının muhtemelen piyasa oynaklığını artıracağını ve bunun da fiyatlandırmayı zorlaştırabileceğini söylüyor. Analistler, Fed ve ECB politika belgelerinde merkez bankası başkanlarının toplantı sonrası açıklamalarının ve yönlendirmelerinin önemine dikkat çekerek, pirinç tarlası Mart toplantısı öncesi ipuçlarının yatırımcıların dikkatini çektiğini söyledi.

Analistler, Cuma günkü tarım dışı istihdam raporu ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın piyasa beklentileri üzerinde baskı yapan tahminleri ile birlikte Fed'in Mart ayında faiz artırımlarını durdurup durdurmayacağı konusunda soru işaretleri olacağını söylüyorlar.

AMB tarafında analistler, faiz artırımlarının muhtemelen Mart ayına kadar devam edeceğini, ancak bankaların faiz artırımlarını ne zaman sonlandıracağına ilişkin sinyallerin önemli olacağını söyledi.

Emtia fiyatları bu hafta karıştı, ancak Brent ham petrol varil fiyatı haftalık %1,86 düşüşle 86,1 oldu. Altın ons fiyatı haftalık %0.1 artışla 1.928.8 dolara yükseldi.

ABD Bilanço Dönemi Piyasaları Hareketlendiriyor

 

 ABD borsası geçen hafta olumlu bir seyir izledi, ancak yatırımcılar Çarşamba günkü Fed para politikası kararına ve Cuma günkü istihdam raporuna odaklanacaklar.

Yurt içinde geçen hafta açıklanan veriler, ekonominin "yumuşak iniş" yapabileceği yönündeki umutların artmasıyla borsayı hareketlendirirken, açıklanan şirketin finansal sonuçları, hisse senedi ve sektör bazında oynaklığı artırdı.

ABD ekonomisi, 2022'nin 4. çeyreğinde %2,9 ile beklenenden daha hızlı büyüdü, ancak aylık yeni ev satışları Aralık 2022'de %2,3 artarak dört ayın en yüksek seviyesi olan 616.000 adede yükseldi.

Ülkenin yıllık tüketici harcaması büyümesi %2,1'e yavaşladı, ancak enflasyondaki düşüş eğiliminin hızlanacağına dair umutlar arttı.

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, dördüncü çeyrek gelirinde %37 artışla 24,3 milyar dolara ulaştı ve piyasa 24,7 milyar dolar gelir bekliyordu. ABD'li teknoloji şirketlerinden Microsoft, geçen yıl Ekim-Aralık döneminde net karının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 düştüğünü gördü.

General Electric, 21,8 milyar $'lık gelirle döneme ilişkin tahminleri aştı, Johnson & Johnson ise 23,7 milyar $'lık gelirle piyasa beklentilerini kaçırdı.

Mali dönemin yoğun bir takvimde devam ettiğini hatırlatan analistler, Apple, Amazon, Alphabet ve Meta şirketlerinin gelecek haftaki kazançlarının piyasanın yönünü etkileyebileceğini söyledi.

Bu gelişmeler New York Menkul Kıymetler Borsası S&P 500'ü geçen hafta %2,47, Nasdaq endeksi %4,32 ve Dow Jones endeksi %1,81 yükseltti.

30 Ocak ile başlayan haftalık veri takvimini Çarşamba ADP Özel Sektör İstihdam Raporu, Perşembe ISM İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), fabrika siparişleri ve dayanıklı mal siparişleri ve Cuma işsizlik oranı takip ediyor.

Avrupa'nın gündemi dolu

 

 Geçen hafta İngiltere dışındaki Avrupa borsalarında dikkat çeken rallinin ardından önümüzdeki hafta gözler bölge genelinde açıklanacak büyüme ve enflasyon verileri ile ECB ve İngiltere Merkez Bankası'nın para politikası kararlarında olacak. Perşembe günü Farkında olun (BoE).

Analistler, ECB ve BoE'nin bölgedeki enflasyonu düşürmeye yönelik önceki sinyallerin yeterli olmadığını ve her iki merkez bankasının da oranları 50 baz puan artırmasının ardından Mart toplantısında faiz artışlarını yavaşlatacağını söylüyor. Bunun mümkün olduğunu söyledim.

Analistler, geçen hafta bölge ekonomisi için karışık sinyaller aldıklarını belirterek, doğal gaz fiyatlarındaki düşüş eğiliminin bölge ekonomisinde üretim maliyetleri ve enflasyonda bir miktar rahatlama sağladığını söylediler.

Euro/dolar paritesi 1,0931 ile 10 ayın en yüksek seviyesini gördü ve ECB'nin şahin politikasını sürdüreceği umutlarıyla haftayı %0,1 artışla 1,0868'den kapattı.

Bu arada Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin gelişmeler yeniden hız kazandı. Başbakan Olaf Scholz, ülkesinin Ukrayna'ya askeri desteğini artıracağını açıklayarak Leopard 2 ana muharebe tankı tedarik etme kararı alırken, ABD'li yetkililer Ukrayna'ya gönderilmek üzere 31 adet M1 Abrams tankı ve sekiz adet M88 zırh kurtarma aracı sipariş etti.

Geçen hafta İngiltere'nin FTSE 100 endeksi %0,07 düşerken, Fransa'nın CAC 40 endeksi %1,45, Almanya'nın DAX endeksi %0,77 ve İtalya'nın MIB 30 endeksi %2,56 arttı.

Önümüzdeki Pazartesi Tüketici Güveni ve Euro Bölgesi Büyümesi, Salı Euro Bölgesi Büyümesi ve Almanya Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Çarşamba Bölge Genelinde İmalat PMI, Tahmini TÜFE ve Euro Bölgesi İşsizlik oranları, Euro Bölgesi hizmetler PMI ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) Cuma günü izlenecek.

Asya piyasaları yıl sonu ve Yeni Yıl tatillerinde iyi performans göstermeye devam ediyor

 

 Geçen hafta, Asya borsaları güçlü bir alım trendi içindeyken, Çin borsaları hafta boyunca kapalı kaldı.

Japonya'da açıklanan veriler, imalat PMI'sinin Ocak ayında 48,9'da sabit kaldığını göstererek imalat sektöründeki daralmanın devam ettiğini gösterirken, hizmetler PMI 52,4'e yükseldi.

Ülkede Tokyo Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Ocak ayında %4,3 artarak 41 yıl sonra ilk kez yükseldi, ancak analistler yukarıdaki verilere rağmen Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) güvercin başlı kaldığını söyledi. mezhepçi olmak.

Bu gelişmeler Japonya'nın Nikkei 225 endeksini haftalık bazda %3,12, Hong Kong'un Hang Seng endeksini %2,92 ve Güney Kore'nin KOSPI endeksini %3,71 artırdı.

30 Ocak'ta başlayan bir haftalık veri takvimi, Salı günü Japonya'nın işsizlik oranı ve sanayi üretimini, Çarşamba günü Çin'in endüstriyel karlılığını ve Çin'in imalat PMI'sini ve Cuma günü hizmet sektörü PMI'sini izliyor.

Yurtiçinde gözler enflasyon verilerine çevrildi

 

 Geçen hafta yurt içi piyasa hacim ağırlıklı oranlara odaklanırken, Borsa İstanbul BIST 100 Endeksi haftayı %5,44 düşüşle 5.191,83 puandan tamamladı.

Analistler, önümüzdeki haftadan itibaren hesap döneminin hızlanmasıyla birlikte hisse senedi ve sektör bazlı ayrışmaların gerçekleşebileceğini belirterek, Cuma günkü TÜFE ve yurt içi ÜFE verilerinin de yatırımcıların ilgi odağı olacağını söylediler.

USD/TL haftayı önceki hafta kapanışının hafif üzerinde 18.8052'de tamamladı.

Analistlere göre BIST 100 endeksi teknik olarak 5.250 ve 5.300 seviyelerinde direnç, 5.100 ve 5.000 seviyelerinde destek olarak öne çıkabilir.

Önümüzdeki haftayı Salı günü dış ticaret dengesi, Çarşamba günü imalat PMI verileri takip edecek.


Sizde kaldıraçlı işlemler sayesinde piyasa negatif olsa bile, düşük teminatlarla yüksek kazançlar elde etmek istemez misiniz? Yeni nesil yatırım araçlarıyla tanışmak, uzmanların yatırımlarını değerlendirdiği yöntemleri öğrenmek ve yönlendirmek artık çok kolay. Bültenimize üye olan herkese 30 dakika boyunca ücretsiz olarak piyasanın güncel değerlendirmesini yapıyoruz. Böylece marketing değeri yüksek tamamen risksiz olarak, grafikler aşağı yönlü hareket etse bile yüksek kazançlar elde etmenizi sağlıyoruz. Popüler yatırım uzmanlarının uyguladığı tüm stratejileri açıklıyoruz. Bültenimize üye olarak Ücretsiz Piyasa yorumu hizmetimizden yararlanmak için bizlere ulaşabilirsiniz.