2023’DE UYGULANACAK VERGİ, CEZA VE HARÇLAR RESMİ GAZETEDE YAYINLANDI

2023’DE UYGULANACAK VERGİ, CEZA VE HARÇLAR RESMİ GAZETEDE YAYINLANDI

Özel İletişim Vergisi %122,93 yeniden değerleme oranında artırılmıştır. Emlak vergisi %61,47, yeniden değerleme oranının yarısı olan %122,93 ün yarısı olarak uygulanacak.

2023 yılında Gelir Vergisi Kanununda yer alan indirim, istisna ve muafiyetlere ilişkin tutarlar, vergilendirmeye ilişkin limit ve tutarlar basit bir şekilde yeniden tanımlanmıştır. Gelir vergisinden birçok fayda ve kesinti de mükellefler lehine artmıştır. Bu bağlamda ödenek 9.500 TL olan kira gelirinden 21.000 TL'ye çıkmıştır.

Dolayısıyla 2023 yılında kazanılan 21.000 liralık kira geliri vergiden muaf olacak. Kira gelirinin 21.000 lirayı geçmemesi halinde beyanname verilmeyecektir. 25 bin liralık sermaye artırımı kesintisi 55 bin lira olarak belirlendi. Örneğin, sahip olduğunuz bir mülk, satın alma tarihinden itibaren beş yıl içinde satılırsa, satıştan elde edilen kâr, sermaye kazancı olarak vergilendirilir.




ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ YÜZDE 122.93 ARTIRILDI

Sermaye kazançlarının beyan edilip edilmemesi muaf tutarın altında olup olmadığına bağlıdır.

2023 yılında elde edilen değer artışının 55.000 lirayı geçmesi halinde beyanname verilecek ancak beyan edilen gelirden 55.000 lira ödenek düşülecek. 58 bin lira olan ek gelir ödeneği 129 bin liraya çıkarıldı.

Devam eden bir iş kapsamında olmayan işlemlerden elde edilen kazançlar, yan gelir olarak gelir vergisine tabidir. Örneğin, 2023 yılında yan danışmanlık hizmetlerinden elde edilen ödenek olan 129.000 TL'yi aşmayan gelirler vergilendirilmeyecek.

Ayrıca stopaj ve istisnaya tabi olmayan kişisel ve gayrimenkul değer artış kazancı beyannamesi verme limiti de 3 bin 800 liradan 400 liraya çıkarıldı. Gelir vergisi kanununda, genel olarak kişisel ve taşınmaz mallar üzerindeki sermaye kazançları üzerinden stopaj vergisi alınması uygulaması bulunmaktadır. Ancak, basitleştirilmiş usullerle mükelleflere kiralanan işyerlerinden elde edilen kira gelirlerinin tevkifat edilmediği durumlar da bulunmaktadır. 2023 yılında elde edilen ve stopaj ve istisnaya tabi olmayan bu gelirin 8.400 TL'yi geçmemesi halinde beyanname verilmeyecektir.

Araba masrafları için düşebileceğiniz tutar da arttı. Ayrıca, işletme vergisi, gelir vergisi ve kurumlar vergisine tabi kiralık araçların aylık kirası ile gider olarak indirilebilecek ticari araç edinme giderleri kesintisi artırılmıştır. Bu kapsamda binek araçlar için. Aylık kira bedeli 8 bin liradan 17 bin liraya, amortismana tabi alım limiti ise 430 bin liradan 950 bin liraya yükseltildi.

Engelliler için gelir vergisi indirimleri de artırılmıştır. Gelir Vergisi Kanunu'na göre, çalışmaktan veya serbest meslekten gelir elde eden engellilerin gelirlerinin bir kısmı, engellilik muafiyeti nedeniyle vergiden muaf tutulmuştur. Ayrıca engellilik derecesine göre aylık indirim miktarı da artırılmıştır.






GELİR VERGİSİ ORANLARI DA GÜNCELLENDİ

Örneğin 2023 yılında birinci derece engelli işçilere 4 bin 400 lira maaş tabanı ve yıllık 52 bin 800 lira indirim yapılacak. İşçi muafiyetleri üzerindeki üst sınır da artırıldı.

Bu düzenleme ile vergiden muaf işletmelerin kapsamı genişletilmiş ve kendi ürünlerini internet vb. ortamlarda satan işletmeler artık vergi muafiyetine tabi tutulmuştur.

320 bin lira olan muafiyet limiti 700 bin liraya çıkarıldı. 2023 yılında yurt içinde üretilip satışı yapılan ürünlerin satışından elde edilen 700.000 liraya kadar olan gelirler muafiyete hak kazanır.

 Basitleştirilmiş prosedürlerden yararlanabilecek mükellefler için kira ve gelir kesintisi limitleri de önemli ölçüde artırılmıştır.

 Taksiciler, dolmuşçular, hizmet işletmeleri, kuaförler, terziler, bakkallar, manavlar, kasaplar ve benzeri tacirler şartlar çerçevesinde basit formalitelere tabidir. Reformlar hayata geçirildi ve bölgedeki tüccarların gelirleri 2021'den itibaren gelir vergisinden muaf olacak.

 Gelir Vergisi Yasası, basitleştirilmiş prosedürler için gereksinimlere ilişkin özel kurallara sahiptir. Her yıl basit bir işleme tabi tutulacak şekilde yeniden belirlenir. Kira tutarı, yıllık satın alma tutarı, ciro, işletme kazancı gibi belirli limit ve tutarlar aşılamaz.

 Bu limitler, 2023 yılında elde edilen gelirler için de artırılmıştır.

Uyumlu vergi mükellefleri için vergi kredisi limitleri güncellendi.

Mükellefler, beyanname vermeleri ve gelir ve kurumlar vergilerini zamanında ödemeleri halinde 5 puan vergi indirimi hakkına sahiptir.

Vergi kredisi limitinin 2 milyon TL'den 4,4 milyon TL'ye çıkarılması mükelleflere yönelik teşvikleri önemli ölçüde artırdı.

Lisans ücreti gelirleri karşılığı da artırılmıştır.





Şiir, tarih, roman, makale, yazar, çevirmen, heykeltıraş, hattat, ressam, besteci, bilgisayar programcısı, mucit ve yasal mirasçıları, bilgisayar yazılımı, röportaj, çizgi film, fotoğraf, film, video kaset, radyo, televizyon gibi konularda bilimsel araştırma ve incelemeler senaryo ve tiyatro vb. gelirleri belirli bir miktarı geçmediği takdirde gelir vergisinden muaftırlar. Bu gelir için ayrılan 880 bin lira ödenek, 2023 yılında kazanılan gelir için 1 milyon 900 bin liraya çıkarıldı.

Sosyal içerik oluşturucular ve mobil uygulama geliştiriciler için gelir kesintileri artırıldı.

Sosyal medyada içerik oluşturanlar ve mobil uygulama geliştirenler için çok basit bir vergilendirme prosedürü getirildi.

Bu işleri yapanlar bankalarda hesap açıyor ve bankalar onlar adına yapılan ödemelerin %15'ini kesiyor.

2022 yılında ilgili gelirin 880 bin lirası gelir vergisinden muaf olacak. 2023 yılında elde edilecek gelirler için bu miktar 1.009.000.000 liraya yükseltilmiştir.

Bu tutarların aşılmaması durumunda beyanda bulunulmayacaktır.

30 Aralık'ta Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2023 yılı için geçerli olan bazı kişisel gelir vergilerinin önemli ölçüde artırılacağını duyurdu.

 


Emtialar için uygulanacak vergi

Yeni tarifeye göre, 70 bin liradan başlayan birinci gelir kademesi ile başta ücretliler olmak üzere tüm gelir vergisi mükellefleri daha sonra üst kademelerden vergi ödeyecek.

Asgari ücretin yükseltilmesi aynı zamanda gelir vergisi muafiyetlerini de beraberinde getirdi ve bu da elbette ücretlilerin ödediği vergileri azalttı.

Ücret ödeneğine dahil edilen sabit miktar da önemli ölçüde arttı.

Bu yılın Temmuz ayından itibaren tatil süresi kapsamında ödenen yemek ve yolluk miktarı artırılmıştır.

Son düzenlemeler ayrıca nakit ödemeler için muafiyetler içeriyordu. Şimdi ödenek artırıldı, yemek ödeneği 51 liradan 110 liraya, yol ücreti 25.5 liradan 56 liraya çıkarıldı. Örneğin aylık 2 bin 860 lira yemek, bin 456 lira yol masrafı vergiden muaftı.

İşverenlerin çalışanlara aylık 3.235,50 lira olan çocuk bakım parası, çocuk başına brüt asgari ücretin %50'sine kadar aylık 5.004 liraya çıkarıldı.

Mevcut maaşa ek olarak, işçilere ödenen yemek, yolluk ve çocuk yardımlarına yapılan zam, tüm bu ödemeleri alan işçiler için aylık 9 bin 320 lira vergi muafiyeti getirdi.


Sizde kaldıraçlı işlemler sayesinde piyasa negatif olsa bile, düşük teminatlarla yüksek kazançlar elde etmek istemez misiniz? Yeni nesil yatırım araçlarıyla tanışmak, uzmanların yatırımlarını değerlendirdiği yöntemleri öğrenmek ve yönlendirmek artık çok kolay. Bültenimize üye olan herkese 30 dakika boyunca ücretsiz olarak piyasanın güncel değerlendirmesini yapıyoruz. Böylece marketing değeri yüksek tamamen risksiz olarak, grafikler aşağı yönlü hareket etse bile yüksek kazançlar elde etmenizi sağlıyoruz. Popüler yatırım uzmanlarının uyguladığı tüm stratejileri açıklıyoruz. Bültenimize üye olarak Ücretsiz Piyasa yorumu  hizmetimizden yararlanmak için bizlere ulaşabilirsiniz.